توصیه های تغذیه ای برای بیماران دیابتی
- به جای خوردن 3 وعده غذای حجیم در روز ، 6 وعده غذای کم حجم مصرف کنید.
- به منظور اینکه قند خونتان در هنگام صبح افت نکند ، در وعده پیش از خواب ، یک لقمه نان و پنیر یا مقداری از غذای شام یا یک لیوان شیر با یک عدد خرمای خشک یا یک تا دو عدد بیسکوئیت ساقه طلایی مصرف کنید.
- برای خشکی دهان : 2 تا 3 قطره آبلیمو به آب مصرفی اضافه کرده یا آدامس سقز بدون قند بجوید.
- در صورت بالا بودن فشار خون ، نمک از سفره غذایی حذف شود.
- از مصرف غذاهای فراوری شده نظیر تن ماهی ، سوسیس و کالباس ، غذاهای کنسروی خودداری شود.
- 3 بار در هفته از وعده های غذایی حاوی حبوبات استفاده شود. غذاهای حاوی عدس ، لپه ، نخود ، لوبیا قرمز ، ذرت تازه.
- از برنج آبکش استفاده شود.
- هر روز در ساعات معینی وعده های غذایی را مصرف کنید.
- مصرف قند ، شکر ، عسل ، مربا کاملأ محدود شود.
- از مصرف نوشیدنی های صنعتی ، نوشابه ها و انواع ساندیس ها خودداری شود.
- بهترین نوشیدنی دوغ ( صنعتی نباشد) و بدون نمک است .
- از گوشت های بدون چربی استفاده کنید ، گوشت سفید ( مرغ و ماهی ) ارجحیت دارد.
- روش پخت غذا اهمیت دارد. برای کاهش مصرف روغن از روش های آب پز ، بخار پز ، کباب کردن استفاده شود.
- سیب زمینی آب پز و باقلا سبز بدون پوست کمتر استفاده شود.
- بهترین و سالم ترین نوع نان مصرفی ، سنگک میباشد. از مصرف نان های حجیم و برشته کردن آنها خودداری کنید.
- تنباکو و کافئین باعث بالا بردن قند خون می شود .
- 30 دقیقه پیاده روی در روز کمک بسیاری به بهبود عوارض دیابت می کند.
- به میزان 2 تا 3 عدد گردو در روز خورده شود.
- خوردن توت خشک به مقدار 4-3 عدد در روز یا انجیر خشک 1 عدد در روز یا کشمش مویز 3-2 عدد در روز مانعی ندارد.
- سبزیجات خام و پخته به میزان 4 بار در روز و هر بار به اندازه یک کاسه توصیه می شود. سبزیجاتی نظیر : کاهو ، کلم ، بروکلی ، پیاز ، خیار ، گوجه فرنگی ، قارچ ، کدو سبز ، بادمجان ، سیر ، پیازچه ، تره فرنگی .
- مصرف میوه جات به میزان 2 عدد در روز
- میوه جات مجاز: آلبالو ( نصف لیوان ) ، اخته ( نصف لیوان ) ، هلو ( یک عدد ) ، سیب ( یک عدد ) ، پرتقال محلی ( یک عدد) ، گوجه سبز ( 4-3 عدد) ، به ( نصف عدد ) ، انار ( نصف عدد )
- مواد غذایی که نباید مصرف شود : سیب زمینی پشندی ، هویج فرنگی ، نان باگت ، نان لواش ، خرمای مضافتی بم ، سیب زمینی استامبولی ، سیب زمینی له شده ، باقلا بدون پوست ، نان سفید ، نان جو
- مواد غذایی که باید با احتیاط مصرف شود: برنج طارم ، برنج کام فیروزی ، نخود سبز ورامین ، برنج صدری ، نان لواش بومی ، برگه زرد آلو ، کشمش سبز